Write a comment
Gewandeld:   18 januari 2021
Waar:   ‎⁨Den Ham⁩, ⁨Overijssel⁩, ⁨Nederland⁩
Startpunt:   Den Ham, de Brink. Geparkeerd voor een Jumbootje. Loop dan naar de Brink (pleintje voor de kerk), en naast het prieel staat een informatiebord. Op de achterkant staat de eerste plaquette. Dat klink ingewikkeld misschien en voor ons was dat het ook, want wij hebben deze gemist en pas bij terugkomst nog even meegepikt.
Afstand:   Kleine 5 km
Vond ik ervan?   7
Bijzonderheden:   Onderweg bordjes met een gebed of een gedicht. Maar ik dacht ook gebeden op rijm tegengekomen te zijn. Weet niet hoe die heten. Gebichten?
Meer info:   https://www.visittwente.nl/routes-Twente/wandelen/358/hammerbezinningsroute/

Bezinnen. Wordt dat wat? Als niet-in-God-gelovige. Ik bedoel, ik houd alle opties open, dus heel actief niet-gelovig ben ik niet, maar toch...is dat voldoende om het bezinningspad te kunnen/mogen lopen? Lopen er bezinnings-handhavers rond? Of wijzen deze spinsels mij erop dat ik kennelijk toch ergens in geloof? Want waar maak ik me anders eigenlijk druk om?

Genoeg te bezinnen dus. Maar snel beginnen aan deze leuke wandeling.

Naast de uitdaging bij het startpunt zitten er eigenlijk nog twee instinkers in deze route. Over de eerste...laat ik het zo zeggen: als je denkt "Ik moet hier vast niet in", loop dan door. Want dan kom je plaquette nummer twee tegen en die was voor mij de meest bijzondere van deze wandeling. Ik loop al een tijdje rond met de duidelijke gedachte lees toch eens een boek en ik las hier:

'Tijd om te bidden' moet ik misschien nog even aan werken, maar de tijd om te lezen heb ik inmiddels gevonden. Kort hierop boeken gekocht van Marieke Lucas Rijneveld, Maike Meijer en Michael Pilarczyk. Maar daarover in een andere artikel meer want indrukwekkend.

Voor je het weet loop je het dorp uit en bevind je je tussen weilanden.

Bovenop De Es. Een uitkijkpost van de Duitsers tijdens WOII.

Bij een voormalige Joodsche begraafplaats (geruimd door de Duitsers tijdens de oorlog) maak je een rondje en al bordjes lezend, de een nog bezinniger dan de andere, kom je bij een tweede Joodsche begraafplaats uit. Mocht je inmiddels een thema hebben ontdekt dan klopt dat, want al snel volgt de derde begraafplaats, en wat mij betreft ook de tweede instinker. Volg de anti-instinkeraanwijzingen ter plekke en dan komt het goed.

Bij een klein tankstationnetje (ik zag dat je hier nog door de pompbediende wordt volgegooid) een paar zakken drop gehaald en misselijk maar voldaan naar huis gereden. Het is goed om af en toe te bezinnen. We gaan dat vaker doen. En laten dan de drop achterwege.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
You are a guest
or post as a guest